Flux Noutăți & Rsaquo; Forumuri & Rsaquo; Feature Requests – Propuneri de functii noi & Rsaquo; Dezasamblare automata

  • Postat de DORU la 28 octombrie 2020 la 9:21

    Buna ziua,

    Propun implementarea unei functii noi necesara pentru controlul corect al stocurilor la clientii care au activitate de carmangerie / macelarie ( eu am 2 clienti si urmeaza altul).Propun dezasamblarea automata dupa reteta astfel incat dupa dezasamblarea flexibila manuala a carcasei din care rezulta 3 -4 subproduse (ex. piept pui cu piele si os, pulpe pui cu piele si os , aripi etc.) si am stocuri pozitive la acestea ,in timpul zilei prin facturare la terti sau prin POS – reglare stoc la inchiderea zilei – cand este necesara o noua dezasamblare ( ex.din pulpe pui cu piele si os sa transez si sa vand pulpe pui fara os + os ) sa functioneze reteta automata ( care acum nu exista ) .Ar fi varianta inversa de la asamblarea automata pe care o folosesc la retele de restaurant si este ok.In lipsa acestei functii incarcarea stocului la subproduse se face greoi de catre un operator prin transformari succesive ducand la incorectitudinea stocului si la greseli inerente.Tot din acest motiv la un client care are si MAGO nu se pot prelua corect stocurile totul fiind aproximativ cu marje de eroare forte mari.Cred ca aceasta functie nu este necesara doar la clientii mei si va fi bine primita de toti cei care au activitati ce implica dezasamblare.

    Bughi a răspuns 2 ani, 1 lună în urmă 2 Membri · 1 Răspuns
  • 1 Răspuns
  • Bughi

    Administrator
    28 octombrie 2020 la 11:29

    Buna ziua,

    Multumim pentru aceasta propunere. Am inaintat catre departamentul software cateva propuneri de implementare al dezasamblarilor pe un flux automat si in baza analizei interne vom reveni cu un raspuns.

    Totusi doresc sa mentionez cateva aspecte:

    Modul de operare automata este posibila la retetele de asamblare deoarece intodeauna in acest flux de operare, pentru aceiasi unitate de masura finita se consuma acelasi set de materii prime(ingrediente). In cazul unei retete de desasamblare insa daca se pleaca de la produsul finit care a fost vandut, acesta este cuprins intr-o reteta in baza careia se obtin si alte materii prime, deci o logica total diferita.

    Daca in cazul unei retete de asamblare programul stie clar ce materii prime sa descarce pentru produsul finit vandut, cum ar trebui sa procedeze pentru un produs finit dintr-o reteta de dezasamblare care este vandut? Sa produca si celelalte componente rezultate din reteta?

    Este un flux logic mai dificil si nu vad cum ar putea sa creasca controlul asupra stocurilor in conditiile in care pentru o singura componenta vanduta programul ar trebui conform retetei sa asambleze si alte componente.

    Programul trebuie sa emuleze intocmai realitatea, respectiv sa se plece de la cantitatea sursei transate/dezasamblate de catre macelar si nu de la cantitatea unui singur produs obtinut, in vederea unui control sporit asupra stocurilor.

    Faptul ca am duce la acest proces automat ar putea genera fix lipsa de control al stocului deoarece factorul uman nu mai poate interveni asupra a ceea ce face in mod real.

    In experienta implementarilor de pana acum la firmele cu profil, in fiecare dintre acestea exista personal care intocmeste documentele necesare oricarui control ANSVSA, DSV, etc, documente care trebuiesc raportate la ceea ce se intampla in realitate.

    Moduri de operare intalnite pentru un control clar si sigur al stocurilor:

    1. Retete de productie/asamblare produs finit.

    a) programul genereaza automat procese verbale de productie pentru produsele finite vandute in negativ in umra descarcarii de stoc;

    b) operatorul, dupa descarcare evalueaza produsele finite ramase si apeleaza in mod manual procesul de productie (asamblarea retetei) pentru cantitatile ramase pentru ca acestea sa poata fi evaluate si inventariate sau transferate catre o gestiune distincta;

    In acest mod va exista intodeauna o evidenta clara atat a produselor finite cat si a materiilor prime.

    1. Retete de productie/dezasamblare produs materie prima.

    a) operatorul(macelarul) pentru fiecare cantitate de materie prima dezasamblata, acceseaza programul si introduce in meniul de dezasamblare produsul cu cantitatea aferenta consumata, proces care va genera un set de produse finite dar si documentele solicitate de lege;

    b) operatorul face o evaluare la finalul zilei sau la un anumit interval de timp al produselor finite ramase, iar pentru cele care nu se mai incadreaza in consum face o compensare pe un articol generic, de regula cu denumire “PRODUS NEDESTINAT CONSUMULUI UMAN” care apoi este folosit in relatia cu Protan sau firmele de colectare a deseurilor de acest tip.

    De asemenea pe acest segment de activitate, de macelarie si carmangerie fiecare articol produs finit dar si materie prima, au intretinut procentul de perisabilitate in masca de articol si sunt efectuate inventare regulate prin care se constata cantitatea fizica astfel incat sa se poate deduce perisabilitatea permisa de lege.

    Acest lucru duce la o acuratete a stocurilor mult mai ridicata decat automatizarea acestui tip de proces.

    In situatia in care din lipsa de resursa umana clientul este nevoit sa apeleze la un proces automat se poate utiliza ca solutie urmatoarea schema:

    Sa presupunem ca sunt maxim 12 componente care se pot obtine dintr-o carcasa. Pentru fiecare componeta ce se poate obtine din carcasa se va defini o reteta automata de asamblare 1 la 1, astfel ca vom avea 12 retete care odata create vor functiona in mod automat.

    Ex:

    R1: Carcasa Kg 1kg —–> se obtine —->0.8kg Pulpa Porc Fara Os(pierdere inclusa);

    R2: Carcasa Kg 1kg —–> se obtine —->1kg Pulpa Porc cu Os(pierdere inclusa);

    R3: Carcasa Kg 1kg —–> se obtine —->0.7kg Ceafa Porc Fara Os (pierdere inclusa);

    RN.

    Singurul inconventient este acela ca nu mai este rapartizat costul carcasei pe fiecare componenta in functie de pretul de vanzare al acesteia ci este transferat 1 la 1.

    Numai bine,