-
Inregistrare / contabilizare bacsis / diferente numerar casa in comert
Ce variante ok de inregistrare contabila stiti ca exista / se practica pentru bacsis / mici diferente de numerar in casa (in plus sau minus) la finalul zilei de vanzare, pentru activitatile de comert, unde e imposibil sa nu ai astfel de diferente.
Inregistrarea ca si bacsis pe legea noua (Legea 376/2022) nu se poate legal decat la restaurante sau baruri cu CAEN-urile 5610 si 5630, la alte activitati nu se aplica.
Excludem si varianta de a inregistra in registru de casa dar “ignora” in contabilitate astfel de diferente deoarece in caz de control ANAF exista sanse mari sa se lege de ele.
Stiu ca in multe locuri se procedeaza de genul: casierul scoate un X inainte sa emita Z-ul, apoi face monetarul fix conform Xului, baga diferenta in buzunar si astfel niciodata nu se inregistreaza in acte diferente de monetar. Dar nici asta nu e o solutie ok, pentru ca astfel pierzi o metoda de verificare a casierilor.
Din motive de securitate am hotarat sa blocam accesul casierilor la raportul X si am introdus obligatia casierilor de a inregistra in Smartcash POS monetarul inainte de emiterea raportul Z si am setat in Smartcash Shop ca orice diferenta in minus sau plus intre monetar si numerarul de pe raportul Z sa se inregistreze in mod automat in registru de casa. Diferenta se poate anula de catre manager doar in situatii speciale, daca casierul greseste real numararea monetarului, etc. si doar pe baza de document justificativ (declaratie).
Dar aceste setari genereaza la fiecare inchidere de zi mici diferente in plus care apar in registru de casa, diferente care acum trebuie sa vedem ce facem cu ele astfel incat sa nu dam si mai mult de lucru contabilului, mai ales ca diferentele nu sunt mari, vorbim de 2-3-5 lei / zi / magazin.
Exista vreo varianta mai simpla si ok dpdv legal pentru a nu contabiliza aceste diferente ca venit al firmei, adica sa le putem lasa in continuare casierilor dar fara sa le impozitam in full ca si venit?
In practica se intampla din cand in cand si sa iasa pe minus casierii si atunci daca impozitam in full doar cand ies pe plus nu e ok pentru ca nu s-ar mai compensa zilele cand ies pe minus cu zilele cand ies pe plus.
Si mai e o problema, daca lasam sa se adune plusul in casa la finalul fiecarei zile de incsare si in contabilizam in registru de casa si apoi se compenseaza cu minusurile din unele zile de vanzare, casierilor care sunt OK, sunt atenti, vorbesc frumos cu clientii => genereaza bacsis si nu fac minus nu le convine ca din plusul strans “la gramada” sa se acopere minusurile unor casieri care nu sunt atenti si gresesc la rest sau nu interactioneaza ok cu clientii => clientii nu prea le lasa bacsis.
Discuția ‘ Inregistrare / contabilizare bacsis / diferente numerar casa in comert ’ este închisă la noi răspunsuri.