Personal cred ca legiuitorul urmareste delimitarea mai simpla pentru un control, in cadrul unui magazin a raionului de paine, obiectivul lui final fiind acela de a stopa evaziunea in acest domeniu.
Se stie ca de fapt la nivel national abia 30-35% din produsele de acest tip sunt produse cu factura, restul fiind date la negru.
Sigur ca se doreste probabil si cresterea igienei la locul respectiv cu aceasta ocazie.
Din puntcul de vedere al nostru, al programelor Smartcash, toate acestea se pot realiza intr-un magazin fara nici o problema.
Ceea ce cred ca trebuie realizat (si repet este doar opinia unui om de bun simt) sunt urmatoarele:
– Delimitarea clara in cadrul magazinului a raionului de paine, afisand clar pretul pentru fiecare sortiment in parte, impreuna cu descrierea clara a acestuia si cu pretul pe Kg pentru fiecare astfel de produs.
– Manipularea produselor de paine neambalata cu manusi de protectie.
– Utilizarea de documente de intrare de tip FACTURA si NU AVIZ cum se practica acum pentru paine. Avizarea este de fapt baza evaziunii fiscale si e de fapt lucrul care va fi probabil cel mai monitorizat dupa 1 septembrie. Asa cum stiu comerciantii exista practica de a aviza multiplu paine si de a face factura abia la sfarsitul de zi sau de luna. Ori pe “blat” se punea doar o parte din marfa pe factura, iar cei de la fisc nu sunt deloc fraieri cum s-ar putea crede.
Eu cred ca in zeci de discutii cu clientii am recomandat atentionarea furnizorilor sa emita factura la livrare si nu aviz pentru paine. Raspunsul a fost mereu, “asa imi da fabrica eu ce sa fac?”. Ei de acum probabil ca nu va mai merge si fabrica va fi verificata la sange la iesirea pe poarta.
De curand m-am intors din tara de la un client care detine o fabrica de panificatie si acest lucru se intampla deja va garantez.
Treaba cu case separate, cred ca a fost introdusa pentru dvs. vanzatorii de case, ca sa mai aveti si voi ce vinde.
Personal nu-i vad utilitatea. E ca si cum ai spune intr-un supermaket ca vezi doamne cine cumpara paine sa treaca pe la casa nr. 1 ca aceea e casa de la paine…. Absurd.
De altfel citatul dvs este dintr-o petarda de presa, nicidecum dintr-un text publicat in Monitorul Oficial. Probabil au vrut si ei sa faca ceva valva sa vada cum cade vestea in randul oamenilor.