Flux Noutăți & Rsaquo; Forumuri & Rsaquo; Ajutor SmartCash Retail Management System & Rsaquo; COTA TVA 9% LA PAINE.CASA DE MARCAT DEDICAT RAION PANIFICATIE

  • COTA TVA 9% LA PAINE.CASA DE MARCAT DEDICAT RAION PANIFICATIE

    Postat de fred77 la 15 august 2013 la 19:36

    Pt utilizatorii de Smartcash RMS va fi valabil si pt ei proiectul de lege in legatura cu raionul de panificatie?:
    “Spatiul dedicat “raionului de panificatie” asa cum este el numit in proiectul de lege, va avea o suprafata diferita in functie de dimensiunile magazinului. Cel mai mic va avea in jur de 1,2 metri, iar cel mai mare poate ajunge si la 10 metri. Vanzatorii vor folosi manusa de fiecare data cand vor lua un produs de la raft pentru a-l oferi clientilor, iar pentru a incasa banii vor fi obligati sa aiba o casa de marcat dedicata exclusiv produselor de panificatie.Masurile ar putea fi introduse de la 1 septembrie, odata cu reducerea TVA la paine. Comerciantii vor avea insa timp pana la 1 ianuarie 2014 pentru a se alinia standardelor.”

    fred77 a răspuns 9 ani, 3 luni în urmă 3 Membri · 4 Răspunsuri
  • 4 Răspunsuri
  • Razvan

    Moderator
    16 august 2013 la 14:30

    Buna ziua,

    Respectivul proiect de lege se refera la modul fizic de organizare al magazinului.
    Programul de gestiune nu specifica si nu impune reguli despre cum se serveste marfa sau despre spatiul minim de vanzare.

  • fred77

    Membru
    16 august 2013 la 16:42

    deci…care ar fi solutia?intr-un market care are Smartcash Pos?sa isi ia casa de marcat separat + Smartcash ECR special pt stand panificatie?sau….o sugestie pt o solutie(in caz ca ne intreaba clientii)?

  • Dor

    Administrator
    16 august 2013 la 17:49

    Personal cred ca legiuitorul urmareste delimitarea mai simpla pentru un control, in cadrul unui magazin a raionului de paine, obiectivul lui final fiind acela de a stopa evaziunea in acest domeniu.
    Se stie ca de fapt la nivel national abia 30-35% din produsele de acest tip sunt produse cu factura, restul fiind date la negru.
    Sigur ca se doreste probabil si cresterea igienei la locul respectiv cu aceasta ocazie.

    Din puntcul de vedere al nostru, al programelor Smartcash, toate acestea se pot realiza intr-un magazin fara nici o problema.
    Ceea ce cred ca trebuie realizat (si repet este doar opinia unui om de bun simt) sunt urmatoarele:
    – Delimitarea clara in cadrul magazinului a raionului de paine, afisand clar pretul pentru fiecare sortiment in parte, impreuna cu descrierea clara a acestuia si cu pretul pe Kg pentru fiecare astfel de produs.
    – Manipularea produselor de paine neambalata cu manusi de protectie.
    – Utilizarea de documente de intrare de tip FACTURA si NU AVIZ cum se practica acum pentru paine. Avizarea este de fapt baza evaziunii fiscale si e de fapt lucrul care va fi probabil cel mai monitorizat dupa 1 septembrie. Asa cum stiu comerciantii exista practica de a aviza multiplu paine si de a face factura abia la sfarsitul de zi sau de luna. Ori pe “blat” se punea doar o parte din marfa pe factura, iar cei de la fisc nu sunt deloc fraieri cum s-ar putea crede.

    Eu cred ca in zeci de discutii cu clientii am recomandat atentionarea furnizorilor sa emita factura la livrare si nu aviz pentru paine. Raspunsul a fost mereu, “asa imi da fabrica eu ce sa fac?”. Ei de acum probabil ca nu va mai merge si fabrica va fi verificata la sange la iesirea pe poarta.
    De curand m-am intors din tara de la un client care detine o fabrica de panificatie si acest lucru se intampla deja va garantez.

    Treaba cu case separate, cred ca a fost introdusa pentru dvs. vanzatorii de case, ca sa mai aveti si voi ce vinde.
    Personal nu-i vad utilitatea. E ca si cum ai spune intr-un supermaket ca vezi doamne cine cumpara paine sa treaca pe la casa nr. 1 ca aceea e casa de la paine…. Absurd.
    De altfel citatul dvs este dintr-o petarda de presa, nicidecum dintr-un text publicat in Monitorul Oficial. Probabil au vrut si ei sa faca ceva valva sa vada cum cade vestea in randul oamenilor.

  • fred77

    Membru
    16 august 2013 la 18:57

    ok. vom vedea cum vor evolua lucrurile .multumesc pt raspuns